11 Nisan 2017 Salı

FİNANSAL KİRALAMA TANIMI VE KAPSAMI

Faaliyet kiralamasının ülkemizde hukuki bir tanımı mevcut değildir.
Araç kiralama ülkemizde 3226 sayılı kanun çerçevesinde finansal kiralama kapsamına dahil edilmiş ve faaliyet kiralaması ayırımına gidilmeyerek, tanımı da yapılmamıştır.

Ancak tüm dünyada da finansal kiralamanın (oto kiralama içinde geçerli)tanımlandığı çok az ülke vardır. Finansal kiralama (yada en çok kullanılan adı ile rent a car) için daha çok finansal kiralamanın tanımı yapılmakta ve bu kapsamda yer almayan kiralama türleri ise faaliyet kiralaması (araç kiralama) olarak kabul edilmektedir. Makedonya ise faaliyet kiralamasının resmi anlamda tanımını yapmış ve benimsemiş tek ülkedir.
Mevcut durumda hiçbir ülkede faaliyet kiralaması kapsamını araç kiralamaya dahil eden kanun bulunmadığı bilinmektedir. 164 Faaliyet kiralamasından biri olan oto & araç kiralama tanımına ihtiyaç bugüne kadar duyulmamasının bir sebebi de bu işleme tüm dünyada geleneksel kiralama hükümlerinin uygulanmasıdır. Son 20 yıldır tanımlanması gereken araç kiralama şekli finansal kiralama kapsamına dahil olarak kabul edilmiş ve uygulamada bu yönde gerçekleşmiştir.

Faaliyet kiralamayı en iyi tanımlamanın yolu; finansal kiralamayı tanımlamak ve bu tanıma uymayanları faaliyet kiralaması olarak belirtmek şeklinde benimsenmiştir. Bu yaklaşım her iki kiralama türünün ayırımının önem kazandığı Uluslar arası Finansal Raporlama Standartları ve Finansal Muhasebe Standartları Kurulu tarafından da kabul gören yaklaşımdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder